Heeft u medewerkers in uw bedrijf die meer in hun mars hebben dan wat ze nu doen? Of wilt u uw medewerkers uitdagen met het volgen van een opleiding?

Als u investeert in uw personeel, investeert u in uw bedrijf. Medewerkers worden waardevoller met een gedegen opleiding op zak. De kennis wordt vergroot en het blikveld verruimd.
Maar wat voor veel zaken geldt, geldt ook hier: alles heeft een keerzijde.
Wat als uw medewerker zijn arbeidsovereenkomst vlak na het afronden van de opleiding beëindigt? De medewerker heeft de buit binnen en blijft u dan achter met de rekening?

Het kan ook anders: studiekostenbeding!

Als u een studiekostenbeding overeenkomt, kunt u afspreken dat de medewerker de opleidingskosten moet terugbetalen als hij uw bedrijf binnen een bepaalde tijd na afronding van de opleiding verlaat. Maar ook als de medewerker de opleiding niet (goed) afrondt, als de medewerker tijdens de opleiding vertrekt of als hij meer dan één herkansing nodig heeft om de opleiding te halen, kan met de medewerker worden afgesproken dat de kosten niet of deels zullen worden vergoed.

Een studiekostenbeding kan worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst of als aanvulling op de reeds bestaande arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Aan een studiekostenbeding zijn een aantal voorwaarden verbonden. Deze zijn als volgt:

Werkgever en medewerker komen het schriftelijk overeen Het is duidelijk omschreven De terugbetalingsverplichting wordt beperkt tot een bepaalde periode Tijdens de vastgestelde periode neemt evenredig de studieschuld af

Noodzakelijk

Sinds 2015 is de werkgever met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verplicht de medewerker opleidingen of cursussen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn functie.

2020

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB, maar laten we zeggen: WWZ 2.0) staat voor de deur. De Tweede Kamer is akkoord met de wijzigingen die de WAB brengt. Als ook de Eerste Kamer akkoord is gaan er in 2020 wat zaken wijzigen op arbeidsrechtelijk gebied.

De mogelijkheden om scholingskosten te verrekenen met de transitievergoeding worden verruimd: de kosten voor (om-)scholing voor een andere functie mag u ook in mindering brengen op de transitievergoeding. De transitievergoeding moet u betalen als u het initiatief tot ontslag van de medewerker neemt.

Team LAHRS denkt graag met u mee!

26 maart 2019
Geplaatst in: Nieuws, Lansigt