Veel vragen die aan ons gesteld worden gaan over de maatregelen die de overheid heeft getroffen vanwege het coronavirus. Vaak is er twijfel of de werknemer wel of niet doorbetaald moet worden. Onderstaande vragen worden beantwoord.

Een nieuwe werknemer doet beroep op de proeftijd en treedt niet in dienst. Wat nu? Mag ik het betalen van het vakantiegeld uitstellen? Mijn werknemer wil niet aan het werk omdat zij een kwetsbaar kind thuis heeft zitten. Wat nu? Mijn medewerker komt naar het werk met het openbaar vervoer. Per 1 juni 2020 moet zij in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Hoe gaan we om met de kosten van de mondkapjes?  Mag een werkgever de temperatuur opnemen van een werknemer? We hebben een BBL-er in dienst waarvoor we pas in december subsidie gaan ontvangen. Kan dat niet eerder?   Mijn werknemer heeft een geplande vakantie (-dag) afgezegd en wil weer aan het werk. Wat nu?   Ben ik verplicht onkostenvergoedingen of toeslagen door te betalen als medewerkers thuis werken of thuis zitten in afwachting van werk? Het RIVM zegt dat een werknemer thuis moet blijven als er iemand in zijn huishouden koorts heeft. Moet ik de werknemer doorbetalen? Ik ben een directeur grootaandeelhouder van een kleine B.V.. Welke maatregel geldt voor de directeur grootaandeelhouder (dga)? Is het mogelijk de NOW in te zetten voor stagiairs en BBL? Mijn werknemer heeft een 0-urenovereenkomst. Hoe werkt dat onder de NOW? De tegemoetkoming van de NOW is afhankelijk van het omzetverlies. Er is nu (nog) geen lockdown. Als we de deuren van onze winkel sluiten hebben we dan recht op de tegemoetkoming? Onze medewerkers reizen met elkaar in één voertuig naar de werklocatie. Welke regels gelden tijdens deze periode?

1. Binnenkort start een werknemer bij een nieuwe werkgever. Nu doet deze nieuwe werkgever beroep op de proeftijd en treedt de werknemer niet in dienst bij de nieuwe werkgever. Wat nu?

In de arbeidsovereenkomst is vaak een proeftijdbeding opgenomen. In de proeftijd van één of twee maanden (afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst) kunnen werkgever en werknemer aftasten of ze bij elkaar passen. Als één van de partijen zich in deze periode bedenkt, kan per direct worden opgezegd. Ook is er de mogelijkheid om nog vóór de aanvang van de werkzaamheden een proeftijdontslag te geven.

De wet bepaalt dat de werkgever, als de werknemer daar om vraagt, schriftelijk moet opgeven waarom hij de werknemer heeft ontslagen. Dit geldt ook bij een voortijdig proeftijdontslag. Als reden kan de bedrijfseconomische omstandigheid van de werkgever worden aangevoerd.

Een werknemer kan als hij/zij aan alle voorwaarden voldoet een WW-uitkering aanvragen bij UWV.

2. Mag ik het betalen van het vakantiegeld uitstellen?

Wettelijk gezien heeft de werknemer recht op betaling van het vakantiegeld. Dit vindt meestal in mei of juni van elk jaar plaats. Als de uitbetaling van het vakantiegeld niet mogelijk is, kun je in overleg met de werknemers en vragen of ze akkoord gaan met een latere uitbetaling. Als de werknemers hier niet mee instemmen, moet de werkgever het vakantiegeld alsnog uitbetalen.

U kunt niet eenzijdig besluiten dat de betaling van het vakantiegeld wordt uitgesteld vanwege de coronacrisis.

3. Mijn werknemer wil niet aan het werk omdat zij een kwetsbaar kind thuis heeft zitten. Wat nu?

Als er werk is voor deze werknemer moet de werknemer aan het werk.

Wanneer de werknemer absoluut níet aan het werk wil, dan komen de dagen voor rekening van de werknemer. De werknemer kan vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen. Bij te weinig personeel zijn er zelfs redenen om niet mee te werken aan een verzoek tot het opnemen van vakantiedagen/onbetaald verlof. Indien u begrip heeft voor de situatie van de werknemer kunnen er afwijkende afspraken met werknemer kunnen gemaakt worden.

4. Mijn medewerker komt naar het werk met het openbaar vervoer. Per 1 juni 2020 moet zij in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Hoe gaan we om met de kosten van de mondkapjes?

Als werkgever mag u de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan uw medewerkers. De kosten van de mondkapjes vallen onder de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling. Deze kosten horen tot de kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen.

5. Mag een werkgever de temperatuur opnemen van een werknemer?

Dit is niet toegestaan. Uitgebreid antwoord kunt u hier lezen.

6. We hebben een BBL-er in dienst waarvoor we pas in december subsidie gaan ontvangen. Kan dat niet eerder?

Dat kan zeker! U kunt vanaf eind mei 2020 bij RVO een voorschot aanvragen als u als erkend leerbedrijf een BBL-er begeleidt. Details over de voorschot subsidie praktijkleren lees u hier.

7. Mijn werknemer heeft een geplande vakantie (-dag) afgezegd en wil weer aan het werk. Wat nu? 

Daar hoef je als werkgever niet aan mee te werken. Als er voldoende werk is kun je er voor kiezen om in te stemmen met het verzoek van de werknemer.
Als je onvoldoende werk hebt of inmiddels vervanging hebt geregeld is dit anders. Je kunt de werknemer laten weten dat je vasthoudt aan de geplande vakantie.

8. Ben ik verplicht onkostenvergoedingen of toeslagen door te betalen als medewerkers thuis werken of thuis zitten in afwachting van werk?

Onkosten die niet gemaakt worden hoef je niet te vergoeden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reiskosten. Ook onregelmatigheidstoeslagen of andere toeslagen die gelden voor verrichtingen op een bepaald moment (die nu niet worden verricht ) hoef je als werkgever niet te betalen.

Let op! In de cao kunnen hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt.

9. Het RIVM zegt dat een werknemer thuis moet blijven als er iemand in zijn huishouden koorts heeft. Moet ik de werknemer doorbetalen?

Indien de werknemer niet zelf ziek is dan is er ook geen sprake van loondoorbetaling bij ziekte. De werknemer kan ( doorbetaald ) verlofdagen of onbetaald verlof opnemen.

10. Ik ben een directeur grootaandeelhouder van een kleine B.V.. Welke maatregel geldt voor de directeur grootaandeelhouder (dga)?

In veel situaties is er geen tegemoetkoming voor de DGA. Toch is er wel een mogelijkheid. Er is namelijk een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers ( TOZO). De (beperkte) mogelijkheden voor dga's zijn door fiscalist Wim de Kok op een rij gezet. Lees het hier.

11. Is het mogelijk de NOW in te zetten voor stagiairs en BBL?

Ja, over stagevergoeding van stagiairs en het loon van BBL’ers worden premies werknemersverzekeringen betaald. De vergoeding die aan hen wordt betaald telt in dat geval mee bij het berekenen van de hoogte van de NOW-subsidie.

12. Mijn werknemer heeft een 0-urenovereenkomst. Hoe werkt dat onder de NOW?

Het is nu nog onduidelijk of je de werknemer met een 0-urengarantie moet doorbetalen. De loonsom van deze groep werknemers valt ook onder de NOW. Bij een 0-urenovereenkomst is niet duidelijk wat de loonsom is. Immers: geen werk, geen oproep, geen loon.

Wij verwachten dat men aansluiting zoekt bij het rechtsvermoeden (gemiddelde aantal uren over de afgelopen drie maanden).

13. De tegemoetkoming van de NOW is afhankelijk van het omzetverlies. Er is nu (nog) geen lockdown. Als we de deuren van onze winkel sluiten hebben we dan recht op de tegemoetkoming?

De volgende voorbeelden heeft de overheid opgenomen:

100% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming is 90% van de loonsom; 50% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming is 45% van de loonsom; 25% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming is 22,5% van de loonsom.

Als er zonder de deuren te sluiten nog wel omzet gedraaid had kunnen worden, kan dit bestempeld worden tot oneigenlijk gebruik van de NOW. De sluiting is dan volledig op eigen initiatief van de werkgever. Men is bezig met het uitwerken van de details van de NOW. We zullen moeten wachten op meer duidelijkheid.

Let op! Uw aanvraag voor de WTV wordt omgezet naar een aanvraag voor de NOW. Omdat de aanvraag nog niet compleet is wordt verzocht om de aanvraag aan te vullen. Houd het nummer van de aanvraag bij de hand.

14. Onze medewerkers reizen met elkaar in één voertuig naar de werklocatie. Welke regels gelden tijdens deze periode?

Het is onverstandig om medewerkers in deze situatie met andere medewerkers in een voertuig te zetten. Een werkgever mag dit ook niet vragen van zijn medewerkers in deze situatie. Kies een andere mogelijkheid: medewerkers gaan van en naar het werk met meerdere auto’s of stel scooters of fietsen ter beschikking. Mocht er toch samen worden gereisd. Draag dan een mondkapje.

Tip: Voor hygiëne in de werkauto die door meerdere medewerkers wordt gebruikt kunnen er regels worden ingesteld om voor elk gebruik de handen te laten wassen, het stuur, de versnellingspook en de handgrepen te (laten) reinigen.

10 februari 2021
Geplaatst in: Nieuws, Corona informatie