In deze coronacrisis zijn veel maatregelen getroffen voor ondernemers en bedrijven, maar dga’s vallen een beetje tussen wal en schip. Wim de Kok zet de (beperkte) mogelijkheden voor u als dga op een rij.

De voor de werknemersverzekeringen niet verzekerde dga valt niet onder de NOW-regeling. Omdat een koppeling is aangebracht met verzekeringsplicht, zijn behalve de dga ook andere niet-verzekerde werknemers (bijvoorbeeld oudere werknemers) van de regeling uitgesloten.

Een dga heeft wel de volgende (beperkte) mogelijkheden:

Uitstel betalen van belasting

Uitstel van betaling van aanslagen inkomstenbelasting (en omzetbelasting indien van toepassing) indien de dga vanwege de coronacrisis in financiële problemen is gekomen of zal komen. Dat is de algemene regeling voor bijzonder uitstel van betaling gedurende drie maanden.

Vermindering voorlopige aanslag 2020

Vermindering van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020, indien het inkomen lager zal worden door de coronacrisis. Dat is de algemene regeling voor wijziging van voorlopige aanslagen.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tozo houdt in dat zelfstandigen bij hun gemeente aanvullende inkomensondersteuning kunnen krijgen voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociale minimum. Voor gehuwden en samenwonenden is dat een aanvulling tot een bedrag van € 1.500 netto en voor alleenstaanden tot € 1.050 netto per maand. Het betreft een gift en dit bedrag hoeft dus niet te worden terugbetaald.

Doordat weinig voorwaarden gelden, kan het zo zijn dat mensen wel recht hebben op een uitkering maar daar eigenlijk geen behoefte aan hebben. Het kabinet verzoekt die mensen nadrukkelijk geen beroep op de regeling te doen.

Ook een dga van een besloten vennootschap kan in principe een beroep doen op de tijdelijke regeling, als hij of zij voldoet aan de wettelijke eisen: het urencriterium, er moet sprake zijn van volledige zeggenschap en van het dragen van de financiële risico’s. Ook dient de dga naar waarheid te verklaren en aannemelijk te maken dat zijn/haar bv nu geen salaris kan uitbetalen.

TOGS: tegemoetkoming schade € 4.000

Ondernemers in sectoren die specifiek zijn getroffen door het coronavirus, zoals de horeca, kunnen een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor een bedrag van € 4.000 netto. Het gaat hier om de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), eerder bekend als het Noodloket. Bedrijven moeten voldoet aan verschillende voorwaarden, zoals een juiste SBI-code. De regeling staat daarmee dus ook open voor bv’s die aan de voorwaarden voldoen.

Verlaging (gebruikelijk) loon

Aangezien de bv voor de dga toch geen recht heeft op NOW (zie punt 1), valt te overwegen het loon te verlagen (desnoods tijdelijk) indien en voor zover de bv dat niet meer kan betalen. Voor dga's in een holdingstructuur kan bijvoorbeeld een betalingsprobleem ontstaan indien de werkmaatschappij geen of slechts een lagere managementvergoeding aan de holding kan betalen.

Inleveren auto van de zaak

Indien de dga een zeer hoge bijtelling vanwege privégebruik heeft, maar tijdens deze crisis geen gebruik maakt van de auto, kan soms bespaard worden op die bijtelling in het loon door de auto in te leveren bij de werkgever. Voor een dga ligt dat ingewikkelder dan voor gewone werknemers. Bewezen moet kunnen worden dat de auto (en sleutels) echt is ingeleverd (wellicht bij een garagebedrijf?) en dus niet meer ter beschikking staat. Vastlegging in een overeenkomst zal ook nodig zijn. Voor veel dga's zal dit niet haalbaar zijn, omdat zij in feite toch op ieder gewenst moment de auto willen gebruiken.

1 april 2020
Geplaatst in: Nieuws